Przy zakupach powyżej 250zł udzielamy 5% rabatu!


Humus, smarowidła

Najczęściej wykorzystywane jako smarowidła do pieczywa. Pobudzają metabolizm, zmniejszają ciśnienie krwi i usprawniają pracę serca. Mają dużo błonnika. Zawierają także wapń, miedź, magnez, cynk, żelazo i selen - czyli pierwiastki, które wzmacniają kości.
Przepis na klasyczny hummus: Szklankę ugotowanej ciecierzycy lub z puszki (odsączonej z zalewy) zmiksuj z ząbkiem czosnku, dwiema łyżkami tahini (pasty z sezamu - poniżej podajemy na nią przepis), łyżką soku z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Hummus może mieć też inne wersje, np. do klasycznego możesz dodać buraki, pieczoną paprykę, suszone pomidory, świeżą bazylię czy natkę. Do przygotowania pasty tahini wystarczy sezam, oliwa z oliwek i sól. Ziarna sezamu (100 g) podpraż na suchej patelni, aż zaczną orzechowo pachnieć i lekko brązowieć. Po wystudzeniu zmiksuj je ze szczyptą soli, stopniowo dolewając trzy łyżki oliwy.
Prosty, domowy przepis na dobry humus; 20 dag suszonej ciecierzycy, 10 dag pasty tahini, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, łyżka oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka oleju sezamowego, sól, pieprz. Ciecierzycę mocz co najmniej 12 godzin, odcedź i wrzuć do blendera. Dodaj pozostałe składniki i całość zmiksuj. Dopraw do smaku. Podawaj z pieczywem.

Dostępność: produkt dostępny

Dostępność: produkt dostępny

Dostępność: produkt dostępny

Dostępność: produkt dostępny

Dostępność: chwilowy brak produktu

Dostępność: chwilowy brak produktu

Dostępność: produkt dostępny

Dostępność: chwilowy brak produktu

Dostępność: chwilowy brak produktu

Dostępność: chwilowy brak produktu

Dostępność: produkt dostępny

Dostępność: chwilowy brak produktu

Dostępność: produkt dostępny

Dostępność: produkt dostępny