Przy zakupach powyżej 250zł udzielamy 5% rabatu!


czarna
Klasyczna herbata czarna, najpopularniejsza na świecie odmiana herbaty.
Herbata czarna to najbardziej powszechnie znany napój przygotowywany z liści Camelli sinensis, herbaty chińskiej. 90% herbat sprzedawanych na Zachodzie to herbata czarna. Herbata czarna jest poddawana procesowi pełnej fermentacji (utleniania), który nadaje jej mocniejszego smaku niż herbaty, które są fermentowane w mniejszym stopniu (jak np. herbata oolong).
Z powodu koloru napoju przygotowanego z liści w Chinach, Japonii, Korei Południowej i niektórych sąsiadujących krajach jest ona nazywana herbatą czerwoną. Na Zachodzie określana jest mianem herbaty czarnej z powodu koloru wysuszonych liści.
Herbata czarna jest często mieszana z innymi roślinami, by uzyskać napój o innym smaku. Przykładem może być herbata Earl Grey, która jest przygotowywana z czarnej herbaty zmieszanej z olejem z bergamotki czy masala chai, indyjska herbata przyrządzana z czarnej herbaty, mleka, cukru, miodu lub melasy oraz przypraw takich jak kardamon, cynamon, imbir, pieprz czy goździki.
Czarna herbata zachowuje swój aromat przez kilka lat, dzięki czemu skompresowane bryłki czarnej herbaty jeszcze do XIX wieku były wykorzystywane jako waluta w Mongolii, Tybecie i na Syberii.

Dostępność: produkt dostępny

Dostępność: produkt dostępny

Dostępność: chwilowy brak produktu