Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Pyłek kwiatowy to męska komórka rozrodcza rośliny. Ziarno pyłku otoczone jest celulozową ścianą komórkową, wnętrze zaś wypełniają cenne substancje. Dla pszczół stanowi niezbędny do życia i rozwoju pokarm, brak pyłku w rodzinie pszczelej objawia się występowaniem chorób, w końcu może prowadzić do zamierania rojów. Białka i węglowodany to podstawowe składniki pyłku, pozostałe to szereg substancji biologicznie czynnych spełniających role biokatalizatorów procesów życiowych. Najważniejsze to: witaminy; biopieriwstki: wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo; niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe; enzymy pszczele.
Cechuje go jasna słomkowa barwa i delikatny smak. Proces krystalizacji w tym miodzie przebiega bardzo powoli z uwagi na wysoką zawartość fruktozy. Stosowany na wszelkiego rodzaju zaburzenia przewodu pokarmowego. Pomoże nam jeśli mamy problemy z trawieniem. Bardzo często jest stosowany w leczeniu wrzodów żołądka, czy dwunastnicy.
Jego składniki działają osłonowo na żołądek i chronią przed nadmierną ilością kwasów trawiennych
Idealny dla osób preferujących miody płynne. Zalecany w przypadku problemów gastrycznych jak stany zapalne śluzówki jelit, wrzody, przydatny także w stanach zapalnych układu moczowego.
Miód odznacza się właściwościami przeciwzapalnymi, odnawiającymi i oczyszczającymi. U dzieci spożycie miodu wzmaga rozwój umysłowy i zwiększa odporność na choroby.
Najbardziej aromatyczny i wyrazisty smakowo pośród miodów. Ciemnobrunatna barwa w przypadku miodu płynnego i jaśniejsza po krystalizacji. Miód o wysokich właściwościach przeciwzapalnych. Szczególnie polecany w chorobach układu krążenia . Spotyka się informacje o wykorzystaniu go w leczeniu stawów. Miód gryczany z uwagi na szybką krystalizację polecamy w formie skrystalizowanej - kremowej.
Najbardziej aromatyczny i wyrazisty smakowo pośród miodów. Ciemnobrunatna barwa w przypadku miodu płynnego i jaśniejsza po krystalizacji. Miód o wysokich właściwościach przeciwzapalnych. Szczególnie polecany w chorobach układu krążenia . Spotyka się informacje o wykorzystaniu go w leczeniu stawów. Miód gryczany z uwagi na szybką krystalizację polecamy w formie skrystalizowanej - kremowej.
Miód Wielokwiatowy Lipa z Bławatkiem to rodzaj miodu wielokwiatowego, w którym dominują miody z zbierane w okresie kwitnienia lipy i bławatka. Wyróżnia się ciekawym smakiem chabra i aromatem lipy. Konsystencja kremowa czyni go delikatnym i lubianym przez amatorów miodu. Zaliczany do miodów uniwersalnych o wysokich właściwościach przeciwzapalnych. Polecany w przeziębieniach, grypie.
To rodzaj miodu wielokwiatowego, w którym dominują miody z zbierane w okresie kwitnienia lipy i bławatka. Wyróżnia się ciekawym smakiem chabra i aromatem lipy. Konsystencja kremowa czyni go delikatnym i lubianym przez amatorów miodu. Zaliczany do miodów uniwersalnych o wysokich właściwościach przeciwzapalnych. Polecany w przeziębieniach, grypie.
zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej. Jest miodem uniwersalnym, polecanym w przeziębieniach, grypie, chorobach serca. Wyróżnia się silnym aromatem i zdecydowanym smakiem. Podlega szybkiej krystalizacji. Najczęściej oferujemy go w formie skrystalizowanej- kremowej.
zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej. Jest miodem uniwersalnym, polecanym w przeziębieniach, grypie, chorobach serca. Wyróżnia się silnym aromatem i zdecydowanym smakiem. Podlega szybkiej krystalizacji. Najczęściej oferujemy go w formie skrystalizowanej- kremowej.
Pozyskiwany jest terenów łąk Parku Krajobrazowego i Narodowego Ujścia Warty. Masowo występują tu wierzby, mniszek i dzika roślinność łąkowa jak oset, łopiany, ostrożeń warzywny, krwawnica purpurowa, marchwica, sadziec konopiasty. Bogata różnorodność pożytków skutkuje nieprzeciętnym smakiem i aromatem tego miodu. Miód wielokwiatowy łąk z Ujścia Warty został nagrodzony perłą – najwyższym wyróżnieniem w Konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
Spadzi iglastej bądź liściastej. Przyjmuje ciemną barwę, smak tego miodu zależy od nektaru roślin. Wyjątkowy i niepowtarzalny smak tego miodu pochodzi nektaru bogatej roślinności łąk Ujścia Warty i spadzi liściastej. Cechuje go wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za działanie przeciwzapalne miodów. Zaliczany jest do miodów uniwersalnych stosowanych w infekcjach, chorobach serca.
To w wielu pasiekach pierwszy wiosenny miód. Znaczna przewaga glukozy nad fruktozą powoduje szybką krystalizację. Przybiera wtedy barwę prawie białą lub kremową. W naszej pasiece sprzedawany jest zawsze w postaci skrystalizowanej- kremowej. Miód rzepakowy zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej. Jest chętnie polecany w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych . Pomaga też w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.
MIÓD RZEPAKOWY - to w wielu pasiekach pierwszy wiosenny miód. Znaczna przewaga glukozy nad fruktozą powoduje szybką krystalizację. Przybiera wtedy barwę prawie białą lub kremową. W naszej pasiece sprzedawany jest zawsze w postaci skrystalizowanej- kremowej. Miód rzepakowy zajmuje ważne miejsce w medycynie ludowej. Jest chętnie polecany w chorobach serca, wątroby i dróg żółciowych . Pomaga też w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych.
Miody wielokwiatowe to duża grupa miodów których smak, barwa i walory zdrowotne uzależnione są od gatunków roślin oblatywanych przez pszczoły, zróżnicowania rejonów stacjonowana pasiek czy terminów pozyskiwania. Można tu wymienić miody wielokwiatowe wiosenne o jasnych barwach i delikatnych smakach, miody z środka lata zawierające nektar lipy, facelii, gorczycy czy późniejsze z gryką czy słonecznikiem. Szczególnym przykładem takiego miodu z naszej pasieki jest miód wielokwiatowy łąkowy i lipowo- bławatkowy. Miody wielokwiatowe najczęściej poleca się w przypadku alergii pyłkowych- żucie plastra z miodem wielokwiatowym pozwala chorym na uodpornienie się na poszczególne pyłki-alergeny.
MIÓD WIELOKWIATOWY - miody wielokwiatowe to duża grupa miodów których smak, barwa i walory zdrowotne uzależnione są od gatunków roślin oblatywanych przez pszczoły, zróżnicowania rejonów stacjonowana pasiek czy terminów pozyskiwania. Można tu wymienić miody wielokwiatowe wiosenne o jasnych barwach i delikatnych smakach, miody z środka lata zawierające nektar lipy, facelii, gorczycy czy późniejsze z gryką czy słonecznikiem. Szczególnym przykładem takiego miodu z naszej pasieki jest miód wielokwiatowy łąkowy i lipowo- bławatkowy. Miody wielokwiatowe najczęściej poleca się w przypadku alergii pyłkowych- żucie plastra z miodem wielokwiatowym pozwala chorym na uodpornienie się na poszczególne pyłki-alergeny.
To niełatwy do pozyskania miód. Mniszek to wczesny pożytek pszczeli. Rodziny pszczele często wykorzystują go jako pożytek rozwojowy. Miód z mniszka cechuje się jasnokremową barwą i delikatnym smakiem. Krystalizuje szybko przybierając drobnokrystaliczną konsystencję. Poszukiwany z uwagi na walory smakowe i zdrowotne. Polecany na schorzenia wątroby i dróg żółciowych.
Pierzga, jest doskonałym pokarmem odżywczym, regulatorem działania organów ustroju, katalizatorem i stymulatorem dla gruczołów dokrewnych. Przyspiesza odbudowę wszystkich komórek organizmu. Zapobiega powstawaniu wielu schorzeń. Działa przeciwbakteryjnie i niweluje skutki uboczne po kuracjach antybiotykowych, a w stanach depresyjnych wzmacnia układ nerwowy. Reguluje funkcjonowanie układu trawiennego w chorobie wrzodowej, przy obstrukcjach i biegunkach.
Na temat właściwości pierzgi wykorzystano treści z portalu Dbam o Zdrowie