Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Ziarna Amarantusa, Quinoi (komosa ryżowa), Ryżu, Lnu, Rzepaku, Konopi oraz wiele innych, mają niepowtarzalne zalety i wartości odżywcze dla naszego organizmu.
Składają się z łuski, bielma i zarodka, lecz przy produkcji najczęściej wykorzystywane jest jedynie bielmo, przez co ziarno traci wiele składników odżywczych. Natomiast nieprzetworzone są bogate w wysokiej jakości białka, kwasy tłuszczowe, mikroelementy (żelazo, mangan, magnez, wapń,cynk) i witaminy.
Chcąc wykorzystać ich dobroczynne właściwości powinniśmy unikać jedzenia ziarna przetworzonego, a nieprzetworzone umiejętnie przygotować do spożycia. Najpierw je wypłuczmy, następnie w odpowiedniej proporcji zalewamy wodą, dodając szczyptę soli i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, w taki sposób, żeby z naczynia wydostawało się jak najmniej pary. Gdy już cała woda wsiąknie w ziarno i je rozpulchni zdejmujemy naczynie z kuchni wówczas ziarno zachowa swoje pierwotne właściwości.
Rośliny strączkowe: Soczewica, Soja, Ciecierzyca, Groch, Fasola, Cieciorka, Bób, Groszek, mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia. Przede wszystkim niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, dlatego są polecane chorym na cukrzycę.
Stanowią też dobre źródło białka, alternatywne do pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Są smaczne, pełne witamin i minerałów, łatwe w przygotowaniu, niedrogie i występują w wielu różnych odmianach. Do lekkostrawnych zalicza się soczewicę, fasole mung, fasole azuki, zielony groszek. Warto je spożywać w towarzystwie warzyw takich jak pietruszka, bazylia, koper, marchew, pomidory, sałata.
Z punktu widzenia żywieniowego, cenną informacją jest fakt, iż nasiona roślin strączkowych zawierają bardzo niewielkie ilości tłuszczów przeważnie ok 2%, jedynie soja zawiera ich ok. 18%. Mimo tego ten tłuszcz jest korzystny dla naszego zdrowia, bowiem zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych tj. kwas linolenowy, linolowy i oleinowy które pozytywnie wpływają na poziom „dobrego cholesterolu: HDL we krwi, jednocześnie obniżając poziom „złego” cholesterolu frakcji LDL. Są również źródłem błonnika, a także cennych witamin szczególnie z grupy B.
Dodatkowo rośliny strączkowe zawierają fitoestrogeny, mające właściwości przeciwutleniające, zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów. Jedyne ograniczenie spożywania nasion roślin strączkowych dotyczy osób chorujących na niedoczynność lub nadczynność tarczycy. Związki tioglikozydy, znajdujące się w nasionach, powodują zaburzenia wchłaniania jodu, którego niedobór może prowadzić do zaburzeń pracy tarczycy.
Nasiona na kiełki Poświęcając zaledwie kilka minut dziennie, możemy zapewnić sobie dostęp do pełnej witamin, ekologicznej żywności niezależnie od pory roku. Najlepiej kupić wysokiej jakości nasiona, pochodzące z hodowli organicznej specjalnie przeznaczone na kiełki. Tylko wtedy mamy gwarancję, że większość nasion wykiełkuje oraz że ziarna są wolne od pestycydów i chemicznych środków konserwujących.
Kiełki powinny rosnąć w półcieniu. Nie należy zostawiać ich na pełnym słońcu (np. na parapecie), ze względu na zbyt dużą ilość ciepła wytwarzaną przez kiełkujące nasiona i możliwość powstania pleśni. Powinniśmy zadbać o to, aby nasiona miały stały dopływ tlenu. Z tego względu dobrze jest rosnące kiełki porozdzielać (pod strumieniem zimnej wody), aby zapewnić wszystkim nasionom dostęp powietrza. Przyspieszamy w ten sposób wzrost i efektywność naszej plantacji.
Stosuje się najróżniejsze metody hodowli kiełków począwszy od kiełkownicy. Z jej pomocą możemy jednocześnie hodować kilka rodzajów kiełków na raz. Kiełkownica zapewnia nasionom równomierny dostęp światła, dzięki czemu najlepiej rosną w niej wytwarzające chlorofil zielone kiełki małych nasion, takich jak rzodkiewka, koniczyna, lucerna, brokuł czy kapusta.
Z kolei na ligninie najłatwiej kiełkuje pieprzyca (rzeżucha), rzodkiewka, gorczyca i siemię lniane. Na płaskim talerzu rozkładamy zwilżony kawałek ligniny i rozsypujemy na nim odmoczone i wypłukane nasiona. Aby zapobiec wysychaniu nasion hodowlę trzymamy pod przykryciem do czasu wypuszczenia pierwszych pędów (1-2 dni). Kiełki podlewamy 2 razy dziennie. Należy pamiętać o odlaniu nadmiaru wody.
Gotowe kiełki najlepiej jest jeść od razu, Pozostałe możemy przechowywać w lodówce do ok. 7 dni. Przed umieszczeniem w lodówce kiełki powinniśmy dokładnie osuszyć.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.