Zauważcie Państwo jak wszystko co w przyrodzie się dzieje jest sprytnie pomyślane i ułożone pod nasze potencjalne potrzeby. Z pełną odpowiedzialnością można napisać, że dla długiego życia w zdrowiu znajdziemy tam wszystko co jest nam potrzebne. Liczne badania epidemiologiczne pokazały, że stosunkowo częste schorzenia takie jak; choroby wieńcowe czy nowotwory w postaci raka jelita grubego, piersi lub jajnika mylnie przypisywane są do uwarunkowań genetycznych ponieważ w zdecydowanej większości przypadków wynikają ze stosowanej na co dzień szkodliwej dla zdrowia diety żywieniowej i dlatego należałoby głęboko zastanowić się, czy nie zmienić naszego dotychczasowego trybu życia i odżywiania. Żeby podnieść jego jakość należy wyeliminować złe nawyki żywieniowe i do diety włączyć produkty bogate w węglowodany.
Należy unikać:
-
cukru
Nie ma w nim żadnych witamin [w 100 g cukru znajduje się co najmniej 393 kcal.(!)] Jego nadkonsumpcja jest przyczyną nadwagi i otyłości, powoduje próchnicę, prowadzi do cukrzycy, wpływa na rozwój nowotworów.
-
tłuszczu
Tłuszcze nasycone znajdują się przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego, np. w maśle, żółtym serze i jajkach oraz w roślinach (olej kokosowy i palmowy). Ich spożycie powinno być tak niskie jak to możliwe. Wpływają na podwyższenie cholesterolu, zwiększają ryzyko chorób wieńcowo-naczyniowych.
-
białego pieczywa
Posiada wysoki indeks glikemiczny. Jest ubogie w błonnik, witaminy i minerały. Zbyt bogate w gluten. Jedzenie białego pieczywa blokuje wchłanianie cynku, żelaza, manganu, także wapnia. Przyspiesza tycie, szybciej się starzejemy i zwiększa ryzyko cukrzycy.
-
aromatów, słodzików, wzmacniaczy smaku, przeciwutleniaczy
Pamiętajmy, iż żywność w dużym stopniu przetworzona nigdy nie stanowi dobrego wyboru
Należy jeść:
-
warzywa i owoce
Pozytywnie wpływają na organizm, poprawiają pamięć, koncentrację, zapobiegają; depresji, powstawaniu anemii, uczuciu zmęczenia. Poprawiają odporność organizmu. Szeroki ich wybór znajdziesz klikając; https://ekofarmawroclaw.pl/ekologiczne-swieze-warzywa
-
ziemniaki, pełnoziarnisty ryż i makaron
spośród ryżu i makaronu ziemniaki dostarczają najmniejszą ilość kalorii Są także dobrym źródłem witaminy C oraz potasu. Gdy szukamy Witamin z grupy B z powodzeniem odnajdziemy je w makaronach i ryżu. Warto też wiedzieć, że makaron jest źródłem błonnika który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową. Kupisz be kłopotu klikając w link; https://ekofarmawroclaw.pl/pl/c/Makarony-bezglutenowe/812
-
chleb razowy
pomaga regulować procesy glikemiczne. Dodatkowo sprawia, że na dłużej pozostajemy najedzeni, wspomaga pracę jelit i oczyszcza organizm z resztek pokarmów. Bogaty jest w witaminy i składniki mineralne ( żelazo, magnez). Bogatą i róznorodna ofertę znajdziesz klikając w link; https://ekofarmawroclaw.pl/ekologiczny-chleb-i-bulki
-
oleje
Powinny na stałe zagościć w naszym menu ponieważ są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe chroniące nasz organizm przed chorobami układu krążenia i nowotworami. Bogate w witaminę E i witaminy z grupy B oraz A, D i K. Szeroki ich wybór znajduje się pod linkiem; https://ekofarmawroclaw.pl/ekologiczne-oleje-roslinne
By móc cieszyć się długim zdrowiem Hipokrates swego czasu zalecał; „ Wasze pożywienie ma być waszym lekarstwem, a wasze lekarstwo waszym pożywieniem”, a więc starajmy się wybierać produkty–pokarmy bogate w substancje witalne o małej zawartości sodu i znacznej potasu.
Do syta najadajmy się
- brokułami, zawierają mnóstwo substancji odżywczych spełniających w organizmie role budulcową, energetyczną i regulującą.
- jabłkami, odkwaszają organizm, bo dużo w nich zasadowego potasu,
- kiwi, obniża ciśnienie, poprawia odporność,
- gotowanym makaronem, na dłużej podnosi poziom energii i daje uczucie sytości.
Na co dzień pamiętajmy, że właściwa miara jedzenia między „za dużo” i „za mało” stanowi klucz do zdrowia, a trzymając się powyższych prawideł późnego wieku dożyjemy w zdrowiu.