Jesień to pora roku, która jest prawdziwym testem dla naszego układu odpornościowego. Spadające temperatury oraz nieprzyjemne wiatry i deszcze narażają nas na przeziębienia i choroby infekcyjne. Tak jak nasza garderoba zmienia się wraz z nadejściem chłodniejszych dni, tak samo powinno zmienić się nasze podejście do diety. Jest ona bowiem kluczowym elementem, który pozwoli nam utrzymać nasz organizm w dobrej kondycji w okresie chłodniejszych miesięcy.
Dieta dobrze zbilansowana – jak wygląda?
Jesienna dieta musi obfitować w produkty wzmacniające odporność organizmu, dodające energii i sprawiające, że człowiek ma dobre samopoczucie. Dzięki temu będzie można w łatwy sposób uniknąć sezonowych infekcji lub załagodzić ich przebieg. Najwyżej cenione są pokarmy naturalne i nieprzetworzone, ponieważ dostarczają do organizmu niezbędne witaminy i minerały. Dobór odpowiedniej diety ułatwi nam piramida żywienia, która pokazuje różne grupy żywności oraz wskazuje ile każdej z nich potrzebujemy, aby zachować organizm w dobrej kondycji. Spożywanie odpowiedniej ilości z każdej grupy żywności jest określane mianem zbilansowanej diety.
Podstawowym i najważniejszym elementem, znajdującym się na pierwszym miejscu w piramidzie zdrowego odżywiania są warzywa i owoce. Dietetycy zalecają, by były one spożywane codziennie i to w 5 porcjach, ponieważ są bogate w cenne minerały oraz witaminy. Następnie w hierarchii znajdują się produkty mączne - w szczególności zaleca się wprowadzić do swojej diety spożywanie produktów pełnoziarnistych oraz unikać produktów przetworzonych, takich jak np. biały chleb. Ponadto, warto do swojej diety wprowadzić różnorodne orzechy, ponieważ doskonale wpływają na kondycję umysłu. Ze względu na to, że zawierają w sobie wysoką ilość tłuszczy, należy pamiętać o tym, by nie przesadzać z ich nadmiernym spożywaniem.
Warzywa i owoce - najważniejsze składniki jesiennej diety
Warzywa i owoce to najważniejsze składniki, które należy wprowadzić jesienią do swojej codziennej diety. Poniżej te, które ze względu na swoje zdrowotne właściwości, są szczególnie polecane na jesienne dni.
Brokuły
Zawierają wiele związków zwalczających choroby, a także gamę składników odżywczych takich jak witamina C, beta karoten, kwas foliowy, żelazo i potas, które pełnią w organizmie rolę budulcową, energetyczną i regulującą. W przypadku brokułu, warto zjadać nie tylko różyczki, ale także łodygę, ponieważ jest ona źródłem cennego błonnika pokarmowego.
Marchew
Jest to doskonałe źródło karotenu, który w wątrobie jest przekształcany w witaminę A - składnik niezbędny do utrzymania zdrowych kości, włosów, skóry oraz oczu. Marchew jest również dobrym źródłem błonnika pokarmowego i potasu, przyczyniającym się do wzmocnienia odporności. Jest to warzywo, które obowiązkowo musi znaleźć się w jesiennej diecie.
Dynia
Złociste kolory i słodkie smaki dyni doskonale sprawdzają się we wszelkiego rodzaju potrawach przyrządzanych jesienią. Zawarte w niej składniki wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają starzeniu się skóry, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jak wszystkie owoce i warzywa o pomarańczowym miąższu, dynie zawierają wysoki poziom betakarotenu. Ten ważny przeciwutleniacz pomaga zapobiegać chorobom zwyrodnieniowym.
Szpinak
Szpinak to bardzo pożywne warzywo, mające niską zawartość kalorii. Zawiera w sobie mnóstwo witaminy C, A, K, jest bogaty w kwas foliowy, a także różne fitochemikalia, przeciwutleniacze i minerały, w tym żelazo, wapń i potas. Ze względu na to, że szpinaku znajduje się dużo magnezu, zaleca się, by to warzywo było spożywane szczególnie przez osoby żyjące w stresie. Magnez pomaga zapobiec bólom głowy, oraz zachować równowagę nerwową.
Jabłka
Jabłko należy do tych owoców, które mogą być wykorzystane wszechstronnie. Świetnie nadają się do spożycia nie tylko na surowo, ale także jako dodatek do wypieków, sałatek, sosów, czy potraw mięsnych. Jabłka zawierają pektynę, rodzaj rozpuszczalnego błonnika związanego z obniżaniem poziomu cholesterolu, a także cenne przeciwutleniacze, takie jak kwercetyna, która pełni również funkcję ochronną przed chorobami serca i rakiem. Co więcej, doskonale odkwaszają organizm, ponieważ dużo w nich zasadowego potasu. Jabłka warto zjadać ze skórką, ponieważ jest ona cennym źródłem błonnika i innych cennych składników.
Gruszki
Gruszka jest jednym z najczęściej spożywanych owoców jesienią. Nic w tym dziwnego - jest jednym z łagodniejszych i słodszych owoców. Gruszki są bogate w niezbędne przeciwutleniacze, związki roślinne i błonnik pokarmowy. Dostarczają znaczną ilość błonnika i innych niezbędnych składników odżywczych i mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy i niektórych chorób jelit.
Winogrona
Są dobrym źródłem błonnika, witaminy C, potasu i energii oraz zawierają więcej naturalnego cukru niż jakikolwiek inny owoc. Winogrona świetnie sprawdzają się do jedzenia samodzielnie, a także w sałatkach i deserach. Ze względu na swoją słodycz, doskonale komponują się z serem pleśniowym, orzechami laskowymi, orzechami włoskimi oraz batatami.