Jeszcze nie tak dawno temu mieliśmy przed sobą sezon urlopowy, czas pełen słońca, wysokich temperatur i relaksu z możliwością objadania się sezonowymi owocami i warzywami. Niestety, w trzeciej dekadzie września nastąpi zjawisko równonocy jesiennej równoznaczne z pożegnaniem lata. Dzień będzie stawał się coraz krótszy. Rzadziej będziemy gościć na niebie słońce. Spadną temperatury. Dobiegnie końca okres wegetacji. Zaczną dokuczać nam nieprzyjemne wiatry i deszcze. A to sprawi, że nasilą się choroby infekcyjne. Będziemy bardziej narażeni na przeziębienia i w rezultacie zaczniemy częściej chorować.
Chcąc temu zapobiec należy zadbać o zdrowie poprzez jedzenie bogatej w zdrowe składniki odżywcze żywności wyróżnionej na opakowaniu znakiem ekologicznej żywności, naturalnie produkowanej w ekologicznych gospodarstwach gdzie zakazane jest stosowanie wszelkich środków chemicznych i sztucznych nawozów. Takie produkty są do kupienia w sklepie Eko Farma (www.ekofarmawroclaw.pl) Jest ich sześć tysięcy. Dla lepszej przejrzystości podzielone zostały na kategorie i podkategorie.
Przeszukując zawartość kategorii i zagłębiając się w opisy proponowanych do kupienia zdrowych produktów dowiecie się Państwo o ich właściwościach i wartości dla naszego organizmu, a także na co powinniśmy się zdecydować aby dieta dała szansę na zdrowe i długie życie.
Nie przegap sezonu na dynię! Sprawdź nasze produkty z dynią!
Złociste kolory i słodkie smaki dyni doskonale sprawdzają się we wszelkiego rodzaju potrawach przyrządzanych jesienią. Zawarte w niej składniki wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwdziałają starzeniu się skóry, a także zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jak wszystkie owoce i warzywa o pomarańczowym miąższu, dynie zawierają wysoki poziom betakarotenu. Ten ważny przeciwutleniacz pomaga zapobiegać chorobom zwyrodnieniowym.
Kasza jaglana to dla zdrowia idealne danie na chłodniejsze dni. Spośród innych produktów wyróżnia się zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny) oraz żelaza i miedzi. Gdy dodamy zdrowe owoce eko i zdrowe orzechy eko kasza lepiej smakuje, a ponadto zyskujemy dodatkowe witaminy i mikroelementy chroniące nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników których nadmierna ilość w organizmie doprowadza do powikłań zdrowotnych np. miażdżycy.